Istoricul rasei kavkazkaya ovcharka.
Provine din Caucaz, spatiul dintre Marea Neagra, Marea Caspica si nordul indepartat al Siberiei – relief variat si dur cu temperaturi extreme. Originea ciobanescului caucazian este invaluita in mister dar ipoteza cea mai credibila sustinuta si de specialistii rusi ar fi aceea a selectiei naturale provenita din mastifii de acum 2 milenii din Tibet.
Paza turmelor si gospodariilor in conditii de teren accidentat cu pradatori salbatici si nu numai erau amenintarile de zi cu zi carora acesti caini trebuiau sa le faca fata cu succes. Este cel mai de temut caine de paza si aparare, utilitar prin excelenta, remarcabil pastor adaptindu-se usor in orice conditii. Apara cu orice pret turmele si obiectivele date in paza lui. Foarte importanta este si capacitatea de supravietuire, neavind parte de o atentie deosebita trebuie sa-si procure singur hrana fara a neglija serviciul, ciobanii considerindu-l indeajuns de puternic si inteligent pentru a fi fi independent.
De multe ori femelele erau lasate sa nasca singure in vizuini sapate de ele in pamint. In acest mediu spartan doar puii cei mai rezistenti supravietuiau dupa ce treceau de selectia mamelor care ii mancau pe cei nascuti cu anomalii iar ciobanii ii pastrau doar pe cei care lucrau ireprosabil. Va dati seama de ce caucazianul este cel mai tare, garda de corp incoruptibila, puternic ca un urs. Se spune despre el ca are capacitatea de a discerne intre amenintarea cuiva si simpla aparitie a unui strain fara intentii agresive. Logica unui caucazian este aceea ca el nu ataca ci apara.
Standardul rasei precizeaza ca agresivitatea innascuta a caucazianului trebuie controlata prin socializare si dresaj fara a i se suprima insa instinctul de paza si protectie. Cainele trebuie invatat sa accepte examinarea in ringul de concurs. Agresivitatea fata de alti caini nu va fi penalizata dar handlerul care nu poate sa isi stapineasca animalul va fi exclus din competitie.
O haita de caucazieni este o imbatabila trupa de comando in care puterea sta in stabilirea si respectarea ierarhiei. In Caucaz o metoda de testare a agresivitatii si fortei ciobanescului caucazian este aceea a incercarii mentinerii intr-un punct relativ fix de catre doi adulti care il tin in lesa in prezenta unui urs. Cainele trece testul daca reuseste sa invinga opozitia celor doi oameni. Dupa unele informatii se pare ca ciobanii traditionalisti isi imperecheaza femelele de ciobanesc caucazian cu lupi salbatici pentru a aduce un fioros “sange nou”. Tot ei aveau si exemplare spectaculoase de mare forta si cu greutate frecvent peste 100 de kg.
Din cele mai vechi timpuri caucazianul vine pe lume pentru a deveni "alpha” si fiti siguri nici un alt caine nu v-ar putea apara mai bine decit un ciobanesc caucazian!